Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Yoga

Semnificatii mudre executate cu mainile

   Mudrele sunt folosite de mii de ani, asta pentru ca oamenii au intuit faptul ca cele 5 elemente (eterul, aerul, focul, apa si pamantul) se regasesc si in organismul uman. La nivelul mainilor se afla punctele energetice care corespund acestor elemente, iar folosirea mudrelor reprezinta o tehnica prin care aceste elemente pot fi controlate. Fiecarui element in corespunde un deget de la mana:

    Degetul mare: Eterul

    Degetul aratator: Aerul

    Degetul mijlociu: Focul

    Degetul inelar: Apa

    Degetul mic: Pamantul

  Mai mult decat atat, in Kundalini Yoga se spune ca fiecare zona a mainii este asociata cu o parte a corpului si cu o zona a creierului. Asadar, mainile sunt considerate a fi o oglinda pentru trupul si mintea noastra. Practicate inca din antichitate alaturi de pranayama, asane si meditatie, mudrele s-au dovedit eficiente in imbunatatirea starii fizice, mentale si spirituale. Mainile pot crea o legatura intre forta pranica si energia universala. Miscarile subtile ale mainilor si degetelor fac conexiuni importante la nivelul sistemului nervos, stimuland nadis-urile, adica caile pe care energia “curge” prin organism.

  Cele mai folosite mudre la cursurile de yoga

  Dhyana Mudra – aceasta mudra este folosita deopotriva in hinduism si in budism, fiind renumita pentru capacitatea sa de a spori concentrarea, dar si pentru proprietatile tamaduitoare. Aceasta mudra este folosita in timpul meditatiei.

  Jnana Mudra – cunoascuta ca fiind mudra cunoasterii, Jnana Mudra activeaza glanda pineala, relaxeaza mintea si sporeste concentrarea. Aceasta mudra sporeste elementul vaayu in organism – adica Aerul. In aceasta mudra, degetul mare reprezinta brahma (n.r. realitatea suprema), in timp ce degetul aratator reprezinta sufletul individului – uniunea acestor doua entitati genereaza intelepciune si cunoastere.

  Buddhi Mudra– aceasta mudra este folosita pentru claritate mentala. Ea foloseste elementul Apa.  

  Prana Mudra – prana mudra poate fi folosita pentru revitalizare, pentru energizare, atunci cand organismul e obosit. Aceasta mudra asigura buna circulatie a energiei prana prin organism. Pran Mudra este o altă mudră pe care o regăsim și în creștinism, Iisus fiind înfățișat în multe icoane ținând degetul mic și pe cel inelar lipite de buricul degetului mare, în timp ce arătătorul și degetul mijlociu rămân unite. Această mudră are capacitatea de a stimula energia vitală.

  Prithvi Mudra – aceasta mudra mai este numita si mudra pamantului intrucat amplifica prezenta elementului pamant in organism. Elementele de pamant sunt componente vitale ale oaselor, cartilagiilor, pielii, parului, unghiilor, muschilor si a organelor interne. Aceasta mudra creeaza stabilitate, incredere si putere.

   Ganesha Mudra – aceasta mudra activeaza chakra inimii, adica anahata, si stimuleaza increderea, curajul, compasiunea si empatia. Aceasta mudra risipeste temerile. Mudrele, gesturi tămăduitoare

   Mudrele sunt, la origini, gesturi ale mâinilor cu conotații ritualice în hinduism și budism. Totodată, mudrele se regăsesc și în creștinism (Iisus și sfinții din icoane țin degetele în anumite posturi cu o semnificație aparte). Spre exemplu, Iisus apare în multe icoane ținând degetele în postura denumită Prithvi Mudra, adică apăsând cu buricul degetului inelar, vârful degetului mare de la aceeași mână. Această mudră, potrivit hinduismului, reduce slăbiciunea fizică și mentală, instaurând stabilitatea. Din punct de vedere creștinesc, acest semn al mâinii simbolizează sființirea și binecuvântarea.

    În hinduism, mudrele reglează modul în care cele 5 elemente care compun Universul (pământul, aerul, apa, focul și eterul) acționează asupra glandelor și asupra centrilor energetici.

   În anul 1988, în timpul Jocurilor Olimpice, oamenii de știință au constatat că amprentele digitale pot scoate la iveală o mulțime de trăsături printre care abilități fizice, orientare sexuală, trăsături de caracter precum și zona geografică din care provine persoana respectivă.     Cercetătorii ruși au descoperit o legătură între formarea amprentelor (care se produce în primele 3-4 luni de viață) și formarea creierului. Cheiro, cu numele său real de William John Warner, astrolog irlandez de renume, folosea amprentele și semnele din palmă pentru a “citi” persoanele pe care le avea în față. Acesta a fost supus unui test în timpul căruia i s-au prezentat 10 fotografii cu amprente diferite, ale unor oameni complet necunoscuți lui. Cheiro a uimit întreaga lume reușind să citească cu mare precizie amprentele. Irlandezul a reușit să descopere orientarea sexuală a lui Oscar Wilde înainteca acesta să declare că este homosexual. Degetele găzduiesc un număr mare de terminații nervoase care duc la creier, terminații care sunt stimulate prin intermediul mudrelor.

Publicitate